Ekleyen : Çiğdem Sabuncu
Tüm YazılarıŞikayet ve teşekkür kutusu etkinliği aslında gayet sorumluluk sahibi olunmasını sağlayan çalışmalardandır. Bu etkinlik boyunca aslında disiplini ve kuralları temsil eden bir olgunun grup çalışmasına dönüştürülmesi söz konusudur. Okul öncesi eğitim kurumlarının yanı sıra ilkokul ve ortaokul seviyesinde dahi uygulanabilecek bu çalışmada şikayet ve teşekkür kutuları oluşturulmaktadır. Bu kutular tasarlanmadan önce çocuklara neden önemli olduğundan bahsedilmelidir. Kutuların sınıf ortamındaki olgulara ya da etkinliklere yönelik kullanılması uygundur. Şikayetin ya da teşekkürün bu kutulara iletilmesinin neden önemli olduğunun ayrıntıları ile belirtilmesi gereklidir. Ayrıca şikayet ya da istek kutularının günlük hayatta birçok kurumda bulunan önemli uygulamalardan olduğu da söylenebilmektedir. Farkındalık kazandırılan çocukların etkinliğin yapım aşamasında neşeyle çalışmalara odaklandıkları görülmektedir. Çünkü etkinliğin yapımı hem basit hem de eğlencelidir.
Şikayet ve teşekkür kutularını yapmak için birtakım temel malzemeler gereklidir. Yani şikayet ve teşekkür kutusu etkinliği için malzemeler arasında iki adet büyük ya da orta boy kutu bulunmalıdır. Bu kutuların üzerine çeşitli imgelerin ya da figürlerin çizilmesi için boya malzemeleri hazırlanabilmektedir. Pastel boya, parmak boyası ya da kuru boya kalemleri tercih edilebilmektedir. Ayrıca olumlu ve olumsuz iki ayrı kutunun üzerine gülen yüz ile mutsuz yüz ifadelerinin çizilip yapıştırılması uygundur. Bunun yapılması için figürlerin çiziminde gerekli olacak A4 kağıtlarının bulundurulması iyi olacaktır. Ayrıca kutuların kesilmesi için makas ya da maket bıçağının tercih edilmesi tercihe bağlıdır. Yine yapıştırma işlemlerinde kullanılmak üzere su bazlı yapıştırıcılar lazım olabilmektedir. Bu çalışmanın sonunda kutuların duvara monte edilmesi de olağandır.
Şikayet ve teşekkür kutusu etkinliği yapım aşamalarıoldukça basittir denebilir. Öncelikle iki ayrı kutunun fon kartonu ile kaplanması ya da boyanması tercih edilebilmektedir. Bu renklendirme işleminin iki ayrı renkte yapılması da mümkündür. Boyama işlemi tamamlanmadan önce kesme işleminin uygulanması daha iyi olabilmektedir. Böylece boyanan kutularda bu boyalı yüzeyin bozulmaması sağlanmaktadır. Kutuların ön yüzeyine şikayet ve teşekkür dilekçelerinin sığabileceği kadar uygun boyutta boşluk oluşturulmalıdır. Ardından kutuların boyası kuruyana kadar iki ayrı kutuya yapıştırılacak A4 kağıdı tasarımlarına geçilmelidir. Şikayet ve teşekkür yazılarının yazılmasıyla birlikte gülen/ mutsuz yüz ifadelerinin çizilmesi de uygun olacaktır. Bunun haricinde çocukların tasarımına bırakıp bu kutuları farklı figürlerle boyamaları da istenebilmektedir. Önemli olan etkinliğin amacına ulaşması ve çocukların gelişimlerine katkıda bulunan bir aktivite saatinin sunulmasıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARISizde kendi yorumlarınızı gönderebilirsiniz...
İlginizi Çekebilir