Ekleyen : Okul Öncesi Forum
Tüm YazılarıTEŞEKÜRLER BELMA HOCAM BÖYLE GÜZEL BİR KİTAP YAZDIĞINIZ İÇİN BİZLERE REHBER OLDUNUZ
EKİM AYI SEVGİ MÖNÜSÜ
Önemli bir sağlık sorununuz yoksa sağlıklı oluşunuzun keyfini çıkarın. Sıkıntılarınızı sağlığınızdan olmadığını düşünüm ve onlarla gereğinden fazla ilgilenmeyin.
Çocuğunuzla birlikte aile bireylerinin doğum günlerini ve sizin için özel günleri bir takvime işaretleyin. Bu günler hakkında konuşun. Birbirinizin özel günlerini önemsemeyi çocuğunuza öğretin.
Çocuğunuzun çabalarını takdir edin. Başkaları tarafından takdir görmek, övülmek önemlidir ancak bireyin kendi ile övünmesi de bir o kadar önemlidir.
Çocuğunuzun diş fırçalamayı, elini yıkamasını alışkanlık haline getirmesi için önce sizin dişinizi fırçaladığınızı görmeye gereksinimi vardır. Dişlerinizi sabah ve akşam fırçalayarak çocuğunuza model olun.
Çocuğunuza asal küsmeyin. İlgisizliğiniz ve sevgisizliğiniz onu derinden üzer. O da size küsmeyi öğrenir.
Mutlaka çocuk hakları bildirgesini okuyun ve çevrenizdeki beş kişiye de okutun. Çocuk haklarında toplumsal bilinçlenmeye katkı da bulunduğunuzu unutmayın.
İşten eve geldiğinizde gününüzün nasıl geçtiği ile ilgili bir şeyleri mutlaka çocuğunuzla paylaşın. ve çocuğunuzun neler yaptığını, gününün nasıl geçtiğini, okulda neler yaptığını sorun. Kendini önemli hissetmesinde yardımcı olacaksınız.
Çocuğunuzla aranızda anlaşmazlıklar olabilir bu doğaldır. Ancak çocuğunuzu çözümlenmemiş sorunlarla uyumasına izin vermeyin. Yatmadan önce sön sözünüz mutlaka güzel bir söz olsun.
Asla çocuğunuzun sözünü kesmeyin, konuşurken sesinizi yükseltmeyin sonuna kadar aynı dikkat ve sakinlikle konuşmasının bitmesini bekleyin.
Çocuğunuzla paylaşım oyunları oynayın. Bisküvi, meyve, kuruyemiş vb yiyecekleri eşit bir şekilde aile içinde paylaştırmasını isteyin. Böylece paylaşmayı öğrenecektir.
Zaman zaman size ait bir sorumluluğu çocuğunuzun yerine getirmesini isteyin. Benim yerime …..yaparsan çok mutlu olacağım diyerek çocuğunuzun yetişkin gibi olma gereksinimini ve kendini yeterli faydalı olma gereksinimini karşılamış olursunuz.
Ayın Ödevi
Sonbaharın en güzel günlerini yaşadığımız şu günlerde yaprakları ve ağaç dallarını kullanarak bir sonbahar ağacı yapın bakalım ne kadar yaratıcısınız.
Okula hazırlanırken yaz tatilinde neler yaptınız. Hazırlıklarınızı heyecanlarınızı bize küçük bir mektup yazarak gönderiniz. Arkadaşlarıyla paylaşmak hoşuna gidecektir. Yıllar sonra okuyunca kendi içinde harika bir hatıra olarak saklayacaktır.
KASIM AYI SEVGİ MENÜSÜ
Çocuğunuzun her türlü olumlu davranışlarını fark edin. Ancak sadece fark etmeniz yetmez bunu ona mutlaka söyleyin. ‘Oyuncaklarını topladığını görüyorum bu harika’!
Çocuğunuza her zaman ona güvendiğinizi hissettirin. Beceremesin, yapamasın, düşersin, dökersin gibi olumsuz beklentilerinizi dile getirmeyin. Yapabileceği şeyler için cesaret
Verin. Yapamayacağını düşündüğünüz şeyler için başlangıçta mutlaka yardım edin. Yavaş yavaş yardımı azaltın. Gerekmedikçe yardım etmeyin, gerekli olduğunda ise mutlaka yanında olun
Bazen kitabınız gazetenizi yüksek sesle okuyun. Okuma eylemine dikkat çekmiş olursunuz. Ailece bir kitap okuma saatiniz olsun.
Çocuklar yetişkinlerin kullandığı eşyalarla çok ilgilidirler. Hatta kendi oyuncaklarından daha çok ev eşyaları ile ilgilenirler. İlgisini çeken aletlerin nasıl çalıştığını çocuğunuza gösterin. Fakat kendi başına kullanmasının sakıncalı olanlarını kullanmaması için açıkça uyarın
Yolda yürürken sence bu adam nereye gidiyor olabilir? Oyununu oynayın. Bu oyun hem insanların farklılıklarına dikkat çekecek hem de akıl yürütmesine yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzdan aynı anda birçok görevi yerine getirmesini istemeyin. Ya hiç birini yapamaz ya da gerektiği gibi doğru yapamaz. Bu da başarısızlık duygusunu geliştirir.
Çocuğunuzun evde üstlendiği sorumluluklar var mı? Bu soruya cevabınız hayır ise ona mutlakla üstesinden gelebileceği sorumluluklar verin. Böylece evinizin önemli ve gerekli bir üyesi olduğunu hissedecektir.
Sorumluluk sahibi çocuklar ancak sorumluluk alarak yetişler. Sorumluluk verilmeyen çocuklar kendi sınırlarını öğrenemezler. Ne yapıp ne yapmayacağını ayırt edemezler. Dolayısıyla kendilerini göstermek için sağlıksız yollar seçebilirler. Kendilerini göstermenin mutlaka bir yolunu bulurlar. Ama bu yol her zaman onaylanan bir yol olmayabilir.
Çocuğunuza bir malzemenin gerçek kullanımı dışında başka kullanımların dikkatini çekin.Bu yaratıcı düşünceyi geliştireceği gibi ,geri dönüşüm fikrine de temel oluşturur.
Çocuğunuz artık anaokullu. Kendi işini yapabilecek kadar becerikli. Kendi başına giyinebilir. Kendi yemeğini yiyebilir. Daha bir çak şeyi fark ettiğinizi ona söylerseniz Bunları fark ettiğinizi gördüğü için hem size hem de yeni cabalar için kendine güveni artacaktır.
Eşinizin ve çocuğunuzun her davranışını onaylamanız mümkün değildir. Suskun kalmayın. Beğenmediğinizin davranışları, sizi neden rahatsız ettiğin açıklayarak belirtin. Değişmeleri için ısrarcı ve baskıcı olmayın.
Çocuğunuzun inatçılığını, ısrarcılığını problem olarak algılamayın. Bunun kişiliğinin gelişme sürecindeki kendi olma mücadelesinin doğal ve sağlıklı bir sonucu olduğunu düşünün. Bu nedenle zorla bir şey yaptırma konusunda ısrarcı olmayın. Bir çözüme odaklanıp kalmayın her zaman bir problemin çözümünde birçok seçeneğiniz olduğunu unutmayın.
AYIN ÖDEVİ
Bu ay bir ritim aleti yapıyoruz istediğiniz her malzemeyi kullanabilirsiniz.(yoğurt kapları, eski çanta derileri, kapaklar, şişeler, ziller ) biz sizin yaptığınız ritim aletleri ile harika ritim çalışmaları yapacağız ve çok eğleneceğiz.
Çocuklarınızla birlikte Atatürk’e mektup yazın ve bize ulaştırın.
ARALIK AYI SEVGİ MENÜSÜ
Birkaç yıl önce giydiği kıyafetler çıkarın ve tekrar giydirmeye çalışın. Giysilerinin küçük geldiği ve kendinin büyüdüğüne dikkat çekin.
Çocuğunuz size bir sır verdiyse ve bunu kimseye söylememenizi istediyse, onun bu dileğini yerine getirin. Size söylediği sırrı başkasına aktardığınızı duyarsa sizi güvenilmez bulur. Ve üzülür.tıpkı bizim gibi
Merdivenden inip çıkarken merdivenleri birlikte sayın.
Çocuğunuzla birlikte bir postaneye gidin ve çocuğunuzun sevdiği değer verdiği birine yılbaşı kartı atın. Bu gün ne elektronik postayı kullansak da çocuklarınızın postaneyi öğrenmesini ihmal etmeyin.
Söylediklerinizden çok, onu nasıl söylediğiniz önemlidir. İfadelerinizin olumlu olmasına dikkat edin.
Kim O demeden kapıyı açmaması gerektiğini öğretin. Bunun için kapı çaldığında çocuğunuzun kapıyı açmasına fırsat verin.
Çocuğunuz gerginliğini yada çok çaresiz olduğunda sadece o anı kurtarmak adına yerine getiremeyeceğiniz sözler vermeyin.Bir süre sonra bu vaadlerinizin de yeterli olmayacağını görürsünüz.üstelik çocuğunuzun da güvenini kaybetmiş olursunuz.
Çocuklarınızın korkuları ile alay etmeyin. Korkuları ile ilgili konuşmak yerine 2Evimiz çok emniyetli üstelik biz seni kuruyabilecek kadar güçlüyüz. Vb ifadeler kullanarak kendisini koruyabileceğinize inanmasını sağlayın.
Sabah ilk karşılaştığınız insanlar günaydın, akşam ayrılırken hoşça kal bir işle meşgul birine kolay gelsin diyerek çocuğunuzun sosyal alışkanlıkları için model olun.
Mümkün olduğunca her ay bir insan resmi çizdirin. Benim için bir insan resmi çizermisin ya da kendi resmini çizer misin? İnsan resimsindeki gelişimi takip edin tarih sırasına göre dosyalayın zaman zaman insan resimleri hakkında sohbet edin. Bu resimler çocuğunuzun zihinsel gelişimi hakkında size ipuçları verecektir.
Çocuğunuzla geçirdiğiniz her an mutlu olaylar yaşayamayabilirsiniz. Her şeyin yolunda gitmesi için çaba sarfetsek de bu olası değildir. Kendinii ve çocuğunuzu yolunda gitmeyen şeylerin varlığına hazırlayın baş etme yollarınızı zenginleştirin.
Çocuklar matematikle okuldan önce karşılaşırlar. Çocuğunuza birebir eşleştirme yapabileceği fırsatlar tanıyın. Her tabağa bir bisküvi, her bardağa bir kaşık, masadaki her kişiye bir peçete
Gibi bire bir eşleme ileri matematiğin temelini oluşturur.
Eğer ………..yaparsan,bende…….yapacağım şeklinde bir şeyin karşılığı olan davranışı göstermesini istemeyin.çocuğunuzu rüşvete alıştırırsınız.
AYIN ÖDEVİ
Çocuğunuzla birlikte kurabiyeler hazırlayın ve bunu arkadaşlarıyla paylaşmasına izin verin.
Yeni yılda ne kadar büyüdüğünü görmek için boyunu bir duvara işaretleyin ve düzenli aralıklarla boyunu ölçün büyüdüğünü görmek çocuğunuzun kendine güveninin artıracaktır.
Benzer Konu Yok.
ZİYARETÇİ YORUMLARISizde kendi yorumlarınızı gönderebilirsiniz...
İlginizi Çekebilir