Ekleyen : Çiğdem Sabuncu
Tüm YazılarıBir bardağa su doldurulur ve bardağı ters çevirince içindeki suyun dökülüp,dökülmeyeceği sorulur.
Bardağı ağzına hava boşluğu kalmayacak şekilde bir A4 kağıdı konur.
Şimdi ters çevireceğim,bakalım ne olacak? diye sorulur.
Su dökülmez. Çünkü,kağıdın altından hava basıncı vardır ve kağıda doğru kuvvet uygulamaktadır.
Bardağın ağzındaki kağıt parçasının üzerine etki eden iki basınç vardır. Bunlardan biri bardaktaki suyun basıncı biri de açık hava basıncıdır. Ve havanın yaptığı basınç, suyun yaptığı basınçtan daha büyüktür. Bardağın içindeki suyun basıncı kağıdı itmeye yetmediğinden su bardakta kalır, dökülmez.
Bu deneyde bardağın tam dolu olmasına ve kağıtla bardak arasında hiç boşluk kalmamasına dikkat etmemiz çok önemlidir. Aksi takdirde açık hava basıncı kâğıt üzerinde baskın olamayacağından deney başarısızlıkla sonuçlanabilir. Dolayısıyla çevrenin ıslanmaması için bardağı ters çevirme işini mutlaka boş bir kabın ya da bir lavabonun üzerinde yapmakta fayda vardır.
Açık hava basıncı, üzerimizdeki havanın bütün yüzeylere her yönde uyguladığı bir kuvvettir. Eğer böyle bir basınç olmasaydı, en basitinden bir kuyudan tulumbayla su çıkaramaz ya da meyve suyumuzu kamışla çekerek içemezdik.
ZİYARETÇİ YORUMLARISizde kendi yorumlarınızı gönderebilirsiniz...
Bence deney çok guzel çocuklar için çok uygun ben çok beyendim👍
Cok güzel, hemen deneyecegim. Farkli deney örnekleri icin bakabilirsiniz. Evde yapilabilen, egitici ve eglendirici deneyler.
teşekkürler hoca benden açıklamalı deney istedi ve çok güzel bir deney 😀 (elinize sağlık)
İlginizi Çekebilir